Direct naar artikelinhoud
WedstrijdverslagAZ - Twente

Niet nadenken, gewoon scoren. Pavlidis helpt AZ aan de winst tegen Twente

Vangelis Pavlidis geldt als een spits, die meer wil dan alleen scoren. Toch is dat zijn echte kwaliteit, bewijst hij zondag tegen Twente. AZ wint en de strijd om de derde plaats is nog niet beslist.

AZ viert de 2-1 tegen FC Twente. Vangelis Pavlidis is de maker van de goal.Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant

Och wat is de weg naar het doel nog lang, wat voelt hij de ogen op zich gericht. ‘Ik moest de bal nog tien, twintig keer aanraken, er schoten allerlei opties door mijn hoofd,’ zegt Vangelis Pavlidis na afloop van AZ - Twente.

Er blijven er drie over. ‘De bal links schieten van de keeper, om hem heen dribbelen of rechts van hem schieten.’

De 25-jarige Griekse AZ-spits heeft de bal opgepikt nadat Twente-verdediger Alec van Hoorenbeeck ineens is weggegleden. Het is de 66ste minuut, de stand is 1-1. Alles rust op Pavlidis’ schouders, niet alleen de voorsprong, maar misschien ook nog de derde plaats, goed voor Champions Leaguevoetbal.

AZ móét winnen om nog een kans daarop te maken, want de huidige nummer drie Twente begint het duel met vijf punten voorsprong. Erna zijn er nog twee wedstrijden te spelen. Twente speelt nog thuis tegen het die middag gedegradeerde Volendam en daarna uit tegen PEC. Dus zelfs bij winst van AZ wordt Twente vermoedelijk nog derde. ‘Maar je moet de druk opvoeren, dat zijn we verplicht,’ weet Pavlidis.

AZ eist van zichzelf dat het derde wordt. Of dat het daar minimaal om meestrijdt. ‘Dit is een heel ambitieuze club, maar het is een lastig seizoen.’

Over de auteur
Bart Vlietstra schrijft voor de Volkskrant over voetbal. 

Vroege Europese uitschakeling, chronische wisselvalligheid in de competitie, zowaar een trainersontslag en ook geen doekje voor het bloeden in het bekertoernooi.

‘Veel goede spelers zijn vertrokken, het gaat met ups-and-downs, dat heb je soms. Ik vind dat we het niet zo slecht doen als men stelt.’

Topscorer eredivisie

Misschien nog pregnanter: tientallen meters verderop gloort er persoonlijk succes voor Pavlidis. Het kan zijn 28ste doelpunt worden, eentje meer dan PSV-spits Luuk de Jong, die eerder op de middag niet scoorde in PSV’s kampioenswedstrijd. Pavlidis grijnzend: ‘Natuurlijk heb ik voor de wedstrijd gecheckt of hij gescoord heeft.’

De topscorerstitel is bijna een garantie voor een mooie transfer. Eerdere AZ-topscorers Vincent Janssen (Tottenham) en Alireza Jahanbakhsh (Brighton) togen naar de Premier League.

Pavlidis kan meer dan scoren bewijst hij al bij de 1-1 als hij zich op het middenveld vrijdraait tussen drie man en Ibrahim Sadiq aanspeelt. In de rebound scoort Ruben van Bommel. ‘Zo’n speler wil ik ook zijn, anderen helpen op het middenveld. Ik ben niet alleen een doelpuntenmachine.’

Even later doemt in zijn ooghoek Twente-keeper Lars Unnerstall op, een reus in het blauw van ruim twee meter, met gigantische graaiarmen. De grootste en vermoedelijk ook beste lijndoelman van de eredivisie.

Hoe meer een spits nadenkt, hoe moeilijker het doorgaans voor hem wordt. Dani de Wit na afloop: ‘met de makkelijkste kansen heeft Pavli soms de meeste moeite mee.’

Intuïtie

Pavlidis startte het seizoen als een raket. Dertien goals in de eerste negen wedstrijden, achttien na de eerste vijftien. Na de winterstop even wat horizontale streepjes achter zijn naam, maar daarna weer allemaal verticale, ten teken dat hij er telkens eentje maakte. ‘Ik heb veel met de coaches gesproken, tegelijkertijd is het intuïtie, een gevoel, je moet in een flow zitten zo min mogelijk nadenken. Maar ja als je nog zo ver moet sprinten…’

Scoort hij tegen Twente dan heeft hij dit seizoen tegen 16 van de 17 clubs die AZ trof in de competitie gescoord. Lachend: ‘Alleen Feyenoord niet, ja ik weet het. Het is bijzonder.’

Twente leek de derde plaats al binnen te hebben. AZ is dit seizoen grillig. Net toen nieuwe coach Maarten Martens de boel op de rit leek te hebben kreeg het team begin april in drie dagen tien treffers om de oren tegen Heracles (5-0) en PSV (5-1), het enige doelpunt was natuurlijk van Pavlidis.

Doelpunt!

Beukema, Karlsson, Reijnders, Hatzidiakos en Kerkez maakten afgelopen zomer een transfer, daarom moest Pavlidis blijven. Normaliter staan er anderen op. Jordy Clasie had een goede fase, maar ook blessures. Rechtsback Yuki Sugawara is goed. Van Bommel openbaart zich als talent. Andere spelers vallen tegen of ontwikkelen zich niet (snel genoeg) door.

‘Maar AZ heeft natuurlijk Pavlidis,’ waarschuwt Twente-coach Joseph Oosting vooraf. Hij maant zijn ploeg goed te starten en dat doet Twente ook. AZ-doelman Mathew Ryan redt nog op een inzet van Naci Ünüvar, maar Sem Steijn prikt alsnog raak.

Hoewel vooral het uitvak goed hoorbaar is, gaat AZ toch aandringen. Sugawara kan kort voor rust al scoren maar schiet naast. Kort na rust is er de gelijkmaker, is er weer geloof. Oosting haalt aanvoerder Robin Pröpper, die al geel heeft, eruit voor Van Hoorenbeeck.

Die glijdt uit en Pavlidis is weg.

Het wordt een schot rechts van Unnerstall. ‘Daar lag de meeste ruimte.’

De bal gaat hard langs de reus. Pavlidis lacht zijn mooiste lach, viert het met medespelers, met de fanatiekste fans. Twente komt niet meer terug.

Na afloop analyseert hij: ‘Het was de goede keuze, want hij gaat erin.’