NOS Voetbal

Stengs wil EK-selectie zelf verdienen: 'Niet omdat ik met De Boers dochter ga'

Stengs zelfkritisch na minder seizoen: 'Ben te slordig op belangrijke momenten'

Nee, dat het niet zijn beste seizoen is weet Calvin Stengs zelf ook wel. "Het is te wisselvallig allemaal en ik draai gewoon geen goed jaar."

Toch valt er in de laatste weken van het seizoen nog genoeg te winnen voor de aanvaller van AZ. Deelname aan het EK lonkt en de strijd om de tweede plaats in de eredivisie ligt nog open.

Te veel slordige momenten

Kijkend naar zijn statistieken doet de 22-jarige Stengs het minstens zo goed als vorig seizoen, toen hij een belangrijk aandeel had in de goede prestaties van AZ. "Maar het spel moet beter", is de begaafde linkspoot zelfkritisch.

"Ik heb te veel slordige momenten in belangrijke fases. Ikzelf en de mensen weten dat ik nog meer kan. Ik ben de eerste die zegt dat het niet goed gaat, maar waarom het dit jaar minder gaat, vind ik lastig om te zeggen."

Sinds zijn debuut, eind 2016, wordt Stengs gezien als een talent van de buitencategorie, maar dit seizoen kreeg hij voor het eerst te maken met kritiek van de buitenwereld.

"Aan de ene kant is het een mooi compliment. Het betekent dat ze met mij bezig zijn en mij willen zien uitblinken, maar op het moment zelf is het natuurlijk vervelend. Ik neem de dingen waar waarheid in zit mee en probeer daar aan te werken."

"Het heeft niks met leeftijd te maken. Ik ben degene die het langst in de selectie zit, dus het is logisch dat mensen denken: neem de ploeg wat meer op sleeptouw."

De Boer als bondscoach en schoonvader

Stengs hoopt zijn seizoen te verlengen door zich in de EK-selectie van bondscoach Frank de Boer te spelen. Van buitenaf lijkt hij misschien een zekerheidje; niet alleen is de zevenvoudig international een vast gezicht bij Oranje, ook zit hij geregeld aan de keukentafel bij de bondscoach. Stengs heeft namelijk een relatie met de dochter van De Boer.

"Of ik dan al zeker ben van mijn plekje, weet ik niet", reageert de aanvaller nuchter. "Het is wel anders dan bij andere spelers, natuurlijk, maar ik wil het zelf verdienen en hem niet nodig hebben om het te halen."

Frank de Boer (l) samen met Calvin Stengs

Hij is de vragen erover inmiddels wel gewend en de situatie is voor hem normaal geworden. "Als ik bij hem thuis ben, of hij bij mij, is hij niet de trainer. Dan is het gewoon een hele normale relatie. Ik denk dat iedereen een schoonvader heeft. Bij Oranje is hij de trainer en is het wel anders."

Wordt er in huize De Boer dan helemaal niet over voetbal gesproken wanneer Stengs er over de vloer is? "Tuurlijk geeft hij tips. Hij kijkt naar me en houdt mij in de gaten. Voor hem is het misschien makkelijk om dingen mee te geven aan mij, omdat ik met zijn dochter ga. Hij is met me bezig."

"Mensen die zeggen dat ik erbij zit vanwege hem... dat is echt te makkelijk. Dat kan soms wel lastig zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl