AZ in ondertal houdt Fortuna ternauwernood van zich af en legt de druk bij PSV

08-05-2021 21:57
212

AZ heeft in de strijd om plaats twee geen fout gemaakt. De ploeg van trainer Pascal Jansen speelde bijna de hele tweede helft in ondertal en werd door Fortuna Sittard onder druk gezet, maar vierde na ruim negentig minuten een 1-0 zege.

Vanaf minuut één zette AZ de druk op Fortuna. De Alkmaarders zochten constant de weg naar voren, ook als de gasten uit Limburg aan de bal waren, en dat leverde logischerwijs ook al snel mogelijkheden op de openingstreffer op. Nadat Fredrik Midtsjö en Calvin Stengs nog misten, was Albert Gudmundsson na een half uur wel trefzeker. Hij scoorde vanaf de stip nadat Yanick van Osch, keeper van de club uit Sittard, een overtreding had gemaakt op Jesper Karlsson.

De 1-0 stilde de doelpuntenhonger van AZ niet. Toch bleven uitgespeelde kansen en gevaarlijke momenten uit en dat maakte dat Fortuna relatief eenvoudig op de been kon blijven. Vlak na rust betaalde dat zich uit toen Ramon Leeuwin in de fout ging. De verdediger hield de doorgebroken Sebastian Polter vast en kreeg daar de rode kaart voor.

Dat betekende dat AZ nog ruim een half uur met tien man verder moest en Fortuna, dat nog op een ticket voor de play-offs jaagt, de kansen op een goed resultaat in het AFAS Stadion plots zienderogen zag toenemen. Het duurde even voordat de Limburgers zich dat realiseerden, maar met nog twintig minuten op de klok werden de kansen voor de formatie van Sjors Ultee steeds groter.

Zo was Emil Hansson dichtbij, wist Marco Bizot een vrije trap van Zian Flemming ternauwernood uit de hoek weg te tikken en had Polter met wat meer overzicht ook voor een doelpunt kunnen zorgen. Een late tegentreffer werd AZ echter bespaard: de Alkmaarders overleefden de Sittardse stormloop en zijn daardoor nog steeds in de race voor een ticket voor de voorronde van de Champions League.

De tweede plaats wordt door de thuiszege op Fortuna tijdelijk overgenomen van PSV, dat zondag nog in actie komt. Als de Eindhovenaren winnen bij Willem II, wippen ze weer over AZ heen. Het verschil is nu twee punten in Alkmaars voordeel.