NOS Voetbal

Jarige Slot onder indruk van PSV: '0-4 bij Ajax, 0-3 bij AZ, klinkende cijfers...'

Slot acht Feyenoord klaar voor PSV: 'In tien duels zeven keer de nul gehouden'

De competitietopper tegen PSV is pas zondag, laat staan dat er al een succes kan worden bijgeschreven, maar toch is er al gebak bij Feyenoord. Trainer Arne Slot viert z'n 43ste jarig en laat dat niet ongemerkt passeren. De spelers overigens wel: er werd niet gezongen: "Ik loop hier nog maar kort rond, maar als er een speler jarig was, zette Leroy Fer altijd in. Maar die speelt hier nu niet meer."

Het kon de pret niet drukken in Rotterdam, want Feyenoord presteert naar behoren tot nu toe. Misschien wel boven verwachting. De vraag is natuurlijk of die mooie reeks - met onder meer een 2-1 oefenzege op de Spaanse kampioen Atlético Madrid - op bezoek bij de nog schadeloze koploper in de eredivisie kan worden voortgezet. Want Slot geeft onmiddellijk toe onder de indruk te zijn van wat PSV tot nu toe heeft neergezet.

Klinkende cijfers

"Als je 0-4 bij Ajax wint en 0-3 bij AZ, dan zijn dat klinkende cijfers... Hoewel de wedstrijd in Alkmaar misschien niet het wedstrijdbeeld had van een 0-3. Maar toen heb je wel meteen kunnen zien waarin PSV dit seizoen ook heel goed is: ze maken met minieme kansen heel veel goals. Ze hebben vier heel goede jongens voorin. En daarnaast ook een team dat met elkaar kei- en keihard werkt om de tegenstander het voetbal onmogelijk te maken."

"Ze jagen de tegenstander over het hele veld af. Ze hebben dus ook heel veel de bal en als ze die niet hebben, zetten ze - en dan durven ze best veel risico te nemen - enorm hoog druk. Alleen vorige week was een uitzondering. Toen heb ik AZ uitstekend onder die druk uit zien voetballen. Maar dan heeft PSV wel een team dat het vervolgens voor elkaar krijgt om desondanks helemaal geen kansen weg te geven."

Slot: 'Standaardsituatie kan momentum veranderen'

Maar de oefenmeester is ook dik tevreden over zijn eigen ploeg, die alleen bij FC Utrecht een serieuze uitglijer maakte (3-1 nederlaag). "We hebben tien officiële wedstrijden gespeeld en het gaat dan steeds over het feit dat wij voornamelijk hoog druk proberen te zetten en aanvallend voetbal spelen, bla bla bla, maar we hebben ook zeven keer de nul gehouden."

Niet eendimensionaal

Bij Utrecht lukte dat dus niet en nekten twee vrije trappen en een penalty de ploeg van Slot. "Maar vanuit open spel is het ons dus tot op heden heel erg goed gelukt om verdedigend goed te staan. En over het algemeen krijgen we in onze wedstrijden ook onze kansen. Maar de weerstand zal zondag, vergeleken met wat we tot op heden hebben gehad, het hoogst liggen. Samen met Atlético Madrid misschien."

Werden standaardsituaties Feyenoord fataal in de Domstad, PSV bleek daar in Alkmaar juist goed tegen bestand. "PSV kreeg daar veel corners en vrije trappen op 40 meter van het doel tegen, maar als ik mij niet vergis is er niet één bal richting de goal gegaan. Dat is een vorm van volwassenheid dat PSV ook herbergt. En een goal uit een standaardsituatie kan het momentum in een wedstrijd totaal veranderen. Dat hebben we in Utrecht wel gemerkt."

Of Slot de speelwijze van zijn ploeg gaat aanpassen tegen PSV, wil hij niet kwijt. "De vraag is dan: wat is ons eigen spel? Wij hebben ook geprobeerd Atlético tot op de achterlijn af te jagen, maar zijn toen ook met enige regelmaat wat compacter bij elkaar gaan staan. Dus wat dat betreft zijn we niet eendimensionaal en kunnen we op verschillende manieren die wedstrijd aanvliegen. Je hebt ook te maken met de kracht van de tegenstander."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl