Pavlidis en Karlsson bezorgen wisselvallig AZ eerste zege in bijna een maand

Bekijk de samenvatting van AZ - Fortuna Sittard

AZ heeft weer eens een zege geboekt. Na drie gelijke spelen en een nederlaag versloegen de Alkmaarders Fortuna Sittard met 2-1, dankzij treffers van Vangelis Pavlidis en Jesper Karlsson.

De herinnering aan de laatste AZ-overwinning was al bijna vervlogen, in aanloop naar het treffen in Alkmaar. Op 4 november, bijna een maand geleden, werd het Roemeense Cluj geklopt in de Conference League. Sindsdien was Feyenoord te sterk gebleken en eindigden duels met NEC, Jablonec en Vitesse in een gelijkspel.

AZ vond zich voor aanvang van het treffen met Fortuna Sittard dan ook terug op een teleurstellende 12de plaats. Een hard gelag voor de club die vijf maanden geleden bij monde van technisch directeur Max Huiberts nog aankondigde ondanks alle vertrokken blikvangers 'gewoon' bovenin mee te willen draaien.

Het was koud in Alkmaar

"Wij zullen nooit praten over een tussenjaar", verzekerde Huiberts eind juli. Maar nu de winterstop nadert heeft het er veel van weg dat er van dat verfoeide tussenjaar toch echt sprake is.

Zonder Calvin Stengs, Myron Boadu, Teun Koopmeiners, Jonas Svensson en Marco Bizot presteert AZ dit seizoen zeer wisselvallig. De club leed in de eredivisie al zes nederlagen, onder meer RKC, FC Twente en FC Groningen bleken te sterk.

De zege op Fortuna Sittard is ook niet direct overtuigend bewijs dat het lek boven is. De Limburgers waren aan een nog slechtere reeks bezig dan AZ, met vier nederlagen op rij. In Alkmaar kwam daar dus een vijfde bij.

Zian Flemming toont de boodschap 'sporten is gezond' na zijn openingstreffer

Daar zag het aanvankelijk overigens niet naar uit. AZ startte schrikbarend slecht, Fortuna Sittard wist nauwelijks wat te doen met al het balbezit en alle ruimte.

In de negende minuut opende Zian Flemming de score. De aanvaller van Fortuna Sittard mocht bij een hoekschop volledig vrij inkoppen. AZ-doelman Peter Vindahl Jensen had nog wel een antwoord op zijn kopbal, maar in de rebound schoot Flemming alsnog binnen (0-1).

Daarna herstelde AZ zich enigszins en direct was het klasseverschil merkbaar. Vangelis Pavlidis kopte kort voor rust de 1-1 binnen en aan het begin van de tweede helft schoot Jesper Karlsson de thuisploeg zelfs op voorsprong (2-1).

Fortuna Sittard ging wel op zoek naar de gelijkmaker, maar AZ bleef de gevaarlijkste ploeg en trok de overwinning over de streep. Fortuna restte een lange busreis huiswaarts, na wéér een nederlaag. "Er zijn trainers voor minder ontslagen", besefte trainer Sjors Ultee, die desondanks niet verwacht zijn congé te krijgen.

Fortuna-trainer na vijfde nederlaag op rij: 'Er zijn trainers voor minder ontslagen'