NEC verspeelt pole position, Van Hooijdonk kopt Heerenveen naar tweeluik met AZ

NEC verspeelt pole position, Van Hooijdonk kopt Heerenveen naar tweeluik met AZ

15-05-2022 16:26
86

SC Heerenveen heeft NEC van plek acht gestoten en gaat de play-offs om Europees voetbal tegemoet. NEC liet zich thuis verrassen door Fortuna Sittard en Heerenveen profiteerde, dankzij twee kopdoelpunten van Sydney van Hooijdonk tegen Go Ahead Eagles.

NEC-Fortuna Sittard 0-1
NEC had vooraf de beste papieren en was qua doelsaldo in het voordeel ten opzichte van sc Heerenveen. In eigen huis ging het echter al vroeg mis tegen Fortuna, dat op fraaie wijze de ban brak: Samy Baghdadi zette de aanval op, Paul Gladon legde subtiel klaar en Zian Flemming schoof tegen zijn oude club de 0-1 binnen. Diezelfde Flemming haalde tijdens het Nijmeegse slotoffensief in de extra tijd een bal van de lijn, waardoor het bij 0-1 bleef: voor NEC zit het seizoen erop.

SC Heerenveen-Go Ahead Eagles 3-1
Heerenveen trof het Go Ahead Eagles van toekomstig trainer Kees van Wonderen en – waarschijnlijk – toekomstig keeper Andries Noppert. Die hield Go Ahead tijdens het eerste half uur op de been, maar daarna ging het alsnog mis voor de gasten uit Deventer. Joris Kramer raakte de bal kwijt in de as, Amin Sarr bracht hem voor het doel en Van Hooijdonk kopte de 1-0 binnen. Diezelfde Van Hooijdonk kopte in de tweede helft nogmaals raak, na een afgemeten voorzet van Thom Haye. Invaller Anthony Musaba zorgde na geklungel van Noppert voor de kers op de taart, Jacob Mulenga (38) redde in zijn allerlaatste wedstrijd als prof de eer: 3-0 en 3-1.

FC Groningen-SC Cambuur 2-3
FC Groningen en Cambuur begonnen als nummers elf en twaalf aan de zondag en waren afhankelijk van de uitslagen op de overige velden. Roberts Uldrikis zette Cambuur voor rust op het juiste spoor met een knappe tegendraadse kopbal, maar de promovendus had op dat moment nóg twee goals nodig. Kort na rust werd het ook nog 0-2, dankzij een schuiver van Mees Hoedemakers. Jörgen Strand Larsen reageerde met een schot uit de draai, Issa Kallon benutte kort daarna een penalty: 1-2 en 1-3. De late tegentreffer van Romano Postema was voor de statistieken.

Doordat Heerenveen ruim won, maakte het sowieso niets meer uit voor beide ploegen in Groningen. Cambuur besluit zijn Eredivisie-rentree op plek negen, FC Groningen sluit af met een twaalfde stek. Heerenveen mag als nummer acht een gooi naar Europees voetbal doen en begint donderdag aan zijn tweeluik met AZ.